Visie
In deze studierichting verwerf je inzichten in de werking van verspanende en niet-verspanende computergestuurde werktuigmachines. Je leert technische tekeningen lezen en interpreteren om van daaruit werkvoorbereidingen en productieplanningen op te stellen. Hierbij hou je rekening met de verschillende parameters die een productieproces kunnen beïnvloeden tijdens de uitvoering.
Aanpak
Je leert constructies tekenen met de computer (CAD-CAM), de werking en opbouw van de machines doorgronden en de keuze van de gereedschappen bepalen. Vervolgens ga je aan de slag met computergestuurde machines (CNC). Bij dit alles hou je rekening met veiligheid, milieu en kostprijs. Via een blokstage van vier weken, eventueel in het buitenland, maak je kennis met de cultuur van een metaalverwerkend bedrijf.
Profiel
Je bent geïnteresseerd in de werking van verspanende en niet-verspanende machines en je bent vaardig met de computer. Je hebt een grote zin voor nauwkeurigheid, je bent kostenbewust en hebt oog voor het milieu en de veiligheid. Je kan deze studierichting volgen als je de studierichting Werktuigmachines volgde in de derde graad.
Toekomst
Je behaalt in dit specialisatiejaar het diploma secundair onderwijs en de startkwalificatie om het beroep van CNC-bewerker te kunnen uitoefenen. Verder behoren ook bepaalde Se-n-Se-opleidingen behoren tot je mogelijkheden.
Arbeidsmarktfinaliteit
biedt de mogelijkheid om rechtstreeks door te stromen naar de arbeidsmarkt.
-
7de
JAAR -
Godsdienst
2
-
Engels
2
-
Frans
2
-
Lichamelijke opvoeding
2
-
Project algemene vakken
4
-
Realisaties computergestuurde werktuigmachines (RCW):
20
-
RCW Verspaning
14*
-
RCW Plaatbewerking
6
* 4 weken blokstage